Επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα: Ποια είναι η εκπληκτική χρησιμότητά τους
Τα επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα είναι μηχανήματα συσκευασίας, τα οποία χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στις βιομηχανίες, ενώ υπάρχουν και οικιακά μηχανήματα συσκευασίας τέτοιου είδους. Η σύγχρονη απαίτηση για μακρόχρονη διατήρηση των τροφίμων αναλλοίωτων, καθώς και για μείωση του όγκου τους, όταν αποθηκεύονται, έφερε στο προσκήνιο μηχανές συσκευασίας που δημιουργούν κενό αέρος, ώστε η υφή και η σύνθεση των τροφίμων να μην επηρεάζεται από την επαφή τους με το οξυγόνο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μηχανών συσκευασίας vacuum;
Τα vacuum για τρόφιμα λειτουργούν αφαιρώντας όλο τον αέρα, δηλαδή το οξυγόνο από τη συσκευασία των τροφίμων. Έτσι, τα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια που ζουν και αναπτύσσονται με το οξυγόνο, οπότε διατηρούνται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις απλές συσκευασίες. Παράλληλα, με την αφαίρεση του αέρα απομακρύνονται και οι αναερόβιοι οργανισμοί, οι οποίοι μπορεί να βλάψουν το τρόφιμο χωρίς να φαίνεται οπτικά η αλλοίωση στην επιφάνειά του, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Τέλος, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της συσκευασίας κενού αέρος είναι ότι με την αφαίρεση του αέρα αφαιρεί και τον περισσότερο όγκο του τροφίμου, με αποτέλεσμα να πιάνει αυτό πολύ λιγότερο χώρο κατά την αποθήκευσή του. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο σε ένα νοικοκυριό, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους εστίασης.
Σε ποια φαγητά εφαρμόζεται η συσκευασία vacuum;
Οι συσκευαστές vacuum είναι κατάλληλοι για υγρά ή στερεά τρόφιμα, τα οποία είναι ευπαθή, όπως τα λαχανικά, τα τυριά και τα φρούτα. Τέτοιου είδους τρόφιμα έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής στην ψύξη, ενώ στην κατάψυξη αλλοιώνεται η υφή και η γεύση τους λόγω της επαφής τους με τον παγωμένο αέρα. Αντίθετα, τα επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα εξασφαλίζουν τη διατήρησή τους για έως και 8 φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να μεταβάλλουν την υφή τους. Φυσικά, αυτός ο τύπος συσκευασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε τρόφιμα που σπάνε και θρυμματίζονται, όπως τα αυγά.
Ποια είναι η διαφορά των επαγγελματικών vacuum από τα οικιακά;
Τα επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα διαθέτουν χρήσιμες πρόσθετες λειτουργίες, όπως ο αισθητήρας υπερχείλισης υγρών, ο ενσωματωμένος κόπτης σακούλας σε συγκεκριμένο μέγεθος και τα συστήματα υπολογισμού πίεσης που σφραγίζουν τη συσκευασία μόνο όταν η πίεση είναι η κατάλληλη. Επιπλέον, είναι ταχύτερα και έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν μεγαλύτερο όγκο τροφίμων σε λιγότερο χρόνο.
Ποιες είναι οι κατηγορίες των μηχανημάτων συσκευασίας vacuum;
Τα μηχανήματα συσκευασίας vacuum διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
- Vacuum εξωτερικού τύπου, κατάλληλα για μικρή παραγωγή και στέρεα προϊόντα χωρίς υγρά
- Επιτραπέζιοι θάλαμοι vacuum με ψηφιακές ρυθμίσεις και μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και δυνατότητα αποθήκευσης προγραμμάτων για εξοικονόμηση χρόνου και λαθών
- Επιτραπέζιες και επιδαπέδιες καμπάνες vacuum
- Καμπάνες βαρέως τύπου με μόνο ή διπλό θάλαμο κενού για μεγαλύτερη ταχύτητα παραγωγής για προϊόντα μεγάλων διαστάσεων και βάρους.