Γιατί η συσκευασία τροφίμων είναι ο μοναδικός τρόπος για την προστασία τους & τη δική μας ασφάλεια
Η συσκευασία τροφίμων είχε ανέκαθεν διάφορες λειτουργίες, όμως στην εποχή του κορωνοϊού, η προστασία των τροφίμων και κατ’ επέκταση η ασφάλειά μας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Οπωσδήποτε, με τη συσκευασία καθίσταται δυνατή η μεταφορά των προϊόντων από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή, ενώ αδιαμφισβήτητη είναι και η σημασία της στην προώθηση του προϊόντος και στη σύνδεσή του με ένα συγκεκριμένο brand. Ωστόσο, ο πρωταρχικός ρόλος της συσκευασίας, αυτός που ώθησε στην ανακάλυψή της πριν χιλιάδες χρόνια, είναι η ανάγκη να προστατεύσουμε τα τρόφιμα.
Η προστασία αυτή λαμβάνει πολλές μορφές. Από τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους μέχρι την απομόνωσή τους σε ένα ασφαλές πλαίσιο, ώστε να μην είναι προσιτά στα μικρόβια, η συσκευασία τροφίμων έχει βοηθήσει τον άνθρωπο να διασφαλίσει ότι το τελικό προϊόν είναι ασφαλές για την υγεία του. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το βρώσιμο προϊόν που καταλήγει στα χέρια μας, είτε είναι ένα κουτί ξηρών καρπών σε μια επιχείρηση εστίασης, είτε ένα σνακ που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, δεν έχει έρθει σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον -και συνεπώς με τον ιό, αλλά είναι προστατευμένο μέσα σε ασφαλή, αεροστεγή συσκευασία.
Ποια υλικά χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων;
Η επιλογή των υλικών για τη συσκευασία τροφίμων έχει να κάνει με το είδος του τροφίμου και το είδος της προστασίας που απαιτείται. Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι το γυαλί, το μέταλλο, το πλαστικό και το χαρτί, όμως η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται και από το είδος της συσκευασίας. Έτσι, υπάρχουν συσκευασίες, όπως η σακούλα ή το σκαφίδιο, που προσφέρουν υψηλή προστασία, καθώς κλείνουν αεροστεγώς και δίνουν την δυνατότητα να αφαιρεθεί ο ατμοσφαιρικός αέρας από μέσα τους ή και να προστεθούν αδρανή αέρια στην θέση του. Έτσι προστατεύεται το προϊόν από την οξείδωση και τους αερόβιους μικροοργανισμούς, ενώ παράλληλα διατηρεί την φρεσκάδα του.
Πώς συμβάλλει η συσκευασία στην ασφάλεια τροφίμων;
Η συσκευασία τροφίμων συμβάλλει στην ασφάλειά τους με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, προστατεύει το προϊόν από φυσική ή χημική καταστροφή που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον του, αφού το περικλείει σε συγκεκριμένο πλαίσιο και δεν επιτρέπει την επαφή του με μικρόβια και ακαθαρσίες, ενώ παράλληλα του παρέχει προστασία και από την υγρασία ή την ακτινοβολία. Η λειτουργία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών, της γεύσης και της υφής του. Ανάλογα με το υλικό που έχει επιλεγεί και τον τύπο της συσκευασίας, είναι δυνατό να προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια βασισμένη σε μοντέλα τεχνολογία τροφίμων, κατά το οποίο το τρόφιμο θα διατηρηθεί αναλλοίωτο.
Έτσι, ο καταναλωτής, όταν παίρνει στα χέρια του ένα συσκευασμένο τρόφιμο, γνωρίζει ότι αυτό δεν έχει έρθει σε επαφή με κανένα μικρόβιο και ότι παραμένει αναλλοίωτο μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται.
Υπό ποιες προϋποθέσεις η συσκευασία τροφίμων παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια;
Για να υπάρξει η μέγιστη προαναφερόμενη ασφάλεια, θα πρέπει να έχουν ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες στη συσκευασία. Το τρόφιμο θα πρέπει να έχει συσκευαστεί σε αποστειρωμένο περιβάλλον με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος συσκευασίας ανάλογα με το είδος του τροφίμου και το επιθυμητό χρονικό διάστημα συντήρησης. Τέλος, κομβικής σημασίας είναι η ποιότητα της συσκευασίας, διότι σε περίπτωση που αυτή έχει ρωγμές ή δεν εφαρμόζουν σωστά όλα τα μέρη της, τότε η ασφάλεια που παρέχει είναι σαφώς μειωμένη.
Η ασφάλεια των τροφίμων την εποχή του COVID-19 είναι ένα αίτημα που επανέρχεται από τους καταναλωτές ξανά και ξανά. Πλέον, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να προσφέρουν συσκευασμένα βρώσιμα προϊόντα, αντί για χύμα.
Για να ενημερωθείτε για όλες τις επιλογές για τη συσκευασία τροφίμων και τον τρόπο υλοποίησής τους