Ποια είναι η διαδικασία για την εμφιάλωση κρασιού;
Η διαδικασία εμφιάλωσης κρασιού αποτελεί το τελευταίο, και πιο σημαντικό στάδιο της παραγωγής του. Κατά τη διαδικασία αυτή, το κρασί παίρνει την τελική του μορφή, αποκτά την “ταυτότητα” του και ετοιμάζεται για κατανάλωση.
Γνωρίζουμε πως τα ελληνικά κρασιά είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο. Για να πραγματοποιήσουν όμως το ταξίδι τους, και να παραμείνουν αναλλοίωτα για χρόνια, η εμφιάλωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σωστά. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Ας δούμε την απάντηση παρακάτω.
Προετοιμασία του κρασιού
Αφού το κρασί ωριμάσει σε δεξαμενή ή βαρέλι, ξεκινά το στάδιο της προετοιμασίας για εμφιάλωση. Η προετοιμασία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον αριθμό και το είδος των σωματιδίων που περιέχονται στο κρασί, όπως για παράδειγμα στερεά τμήματα σταφυλιού, ζύμες, βακτήρια, κρυστάλλους τρυγικών αλάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σωματίδια αυτά παρατηρούνται με τη μορφή θολώματος. Έτσι, το κρασί πριν την εμφιάλωση περνάει σε ορισμένες διεργασίες, για την απομάκρυνση αυτών των σωματιδίων, στις οποίες περιλαμβάνονται:
Τρυγική σταθεροποίηση
Η τρυγική σταθεροποίηση αποτελεί τη διαδικασία απομάκρυνσης των κρυστάλλων τρυγικού οξέος από το κρασί. Το οξύ αυτό είναι το βασικό οξύ του σταφυλιού. Τα κρασιά τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα τρυγικού οξέος συνήθως εμφανίζουν κρυστάλλους. Παρά το γεγονός ότι δεν προκαλούν κάποιο κίνδυνο, οι κρύσταλλοι αυτοί μπορούν να γίνουν αντιαισθητικοί. Η ψύξη του κρασιού σε χαμηλές θερμοκρασίες επιταχύνει τη διαδικασία της δημιουργίας των κρυστάλλων μέσα στην δεξαμενή, και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες ανάπτυξης τους στη φιάλη, έπειτα από την εμφιάλωση.
Φιλτράρισμα
Κατά τη διαδικασία του φιλτραρίσματος,το κρασί περνάει από εξειδικευμένο φίλτρο, το οποίο όχι μόνο το βοηθά να παραμείνει διαυγές, αλλά και να σταθεροποιηθεί, με την αφαίρεση των διαφόρων σωματιδίων. Βέβαια, πολλοί είναι οι οινοπαραγωγοί που επιλέγουν να μην φιλτράρουν τα κρασιά τους, και κυρίως τα κόκκινα, διότι η διαδικασία αυτή μερικές φορές αφαιρεί ένα κομμάτι της έντασης και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρασιού.
Διαδικασία εμφιάλωσης κρασιού
Αφού ολοκληρωθούν οι παρακάτω διεργασίες, έρχεται η ώρα της εμφιάλωσης. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Πλύσιμο και αποστείρωση των φιαλών που θα τοποθετηθεί το κρασί
- Γέμισμα των φιαλών στα ml που έχουν προκαθοριστεί
- Κλείσιμο με το κατάλληλο πώμα, δηλαδή με φελλό ή μεταλλικό καπάκι
- Τοποθέτηση ετικέτας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κρασί
- Τοποθέτηση φιαλών σε κιβώτια και παλέτες
- Αποστολή του κρασιού
Μηχανήματα για τη διαδικασία εμφιάλωσης του κρασιού
Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία σωστά, είναι απαραίτητη μια σειρά από μηχανήματα συσκευασίας, τα οποία σε περίπτωση που μπουν στη σωστή σειρά, η διαδικασία θα γίνει σχεδόν αυτόματη. Στα μηχανήματα αυτά ανήκουν:
- Πλυντήρια και μηχανήματα αποστείρωσης των φιαλών
- Γραμμές πλήρωσης
- Αυτόματα γεμιστικά μηχανήματα
- Κλειστικά – Πωματιστικά μηχανήματα
- Μηχανήματα τοποθέτησης καψυλίων στους λαιμούς των μπουκαλιών
- Μηχανήματα τοποθέτησης ετικετών
- Μηχανήματα ομαδοποίησης των φιαλών
- Μηχανήματα εγκιβωτισμού
Σωστές συνθήκες συντήρησης του κρασιού
Για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση του κρασιού θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες, προκειμένου να συντηρηθεί σωστά και να βελτιώσει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Στις συνθήκες αυτές περιλαμβάνονται:
- Ατμοσφαιρική υγρασία: Η ατμοσφαιρική υγρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 60-70%. Χάρη στα υψηλά επίπεδα υγρασίας, ο φυσικός φελλός καταφέρνει να διατηρήσει κλειστούς τους πόρους του και να αποτρέψει την είσοδο του αέρα στο εσωτερικό της φιάλης. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η μη επιθυμητή οξείδωση, η οποία μπορεί να βλάψει την ποιότητα του κρασιού.
- Τοποθέτηση φιάλης: Η αποφυγή της οξείδωσης του κρασιού πραγματοποιείται και με την τοποθέτηση της φιάλης σε πλάγια θέση. Με τη θέση αυτή, το κρασί ακουμπά στον φελλό και τον διατηρεί υγρό. Έτσι, αποφεύγεται η εισροή αέρα στη φιάλη, και κατά συνέπεια και η οξείδωση του.
- Κατάλληλη θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σχετικά σταθερή, και να βρίσκεται μεταξύ 13-18°C. Το κρασί το οποίο υπόκειται μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας διαστέλλεται και συστέλλεται. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση προβλημάτων τόσο στην παλαίωση, όσο και στη συντήρηση του. Πιο αναλυτικά, οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες “κουράζουν” το κρασί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να “χαλάσει”.
- Τακτικός εξαερισμός: Το κρασί απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις οσμές του περιβάλλοντος. Ο τακτικός εξαερισμός είναι απαραίτητος τόσο στις κάβες, όσο και στα κελάρια, διότι με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να κρατήσει και να βελτιώσει τα αρώματα του.
- Κατάλληλος φωτισμός: Ένας από τους καλύτερους φίλους του κρασιού είναι το σκοτάδι ή ο ελάχιστος φωτισμός. Το έντονο φως δημιουργεί χημικές διεργασίες στη φιάλη, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές των υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτό, αρκετά συχνά επιλέγονται οι σκουρόχρωμες φιάλες, διότι εμποδίζουν την επαφή του κρασιού με το φως.
Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία που μόλις περιγράψαμε, το κρασί μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι του σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ανακαλύψτε στην εταιρεία μας όλα τα απαραίτητα μηχανήματα εμφιάλωσης, καθώς και συσκευασίες για μεσαίες και μεγάλες μονάδες παραγωγής.