Συσκευασία τροφίμων και ποτών: Με ποια διαδικασία γίνεται η τυποποίησή τους
Τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελούν ευπαθή προϊόντα, στα οποία το αίτημα για μεγαλύτερη διατήρηση και ασφαλή κυκλοφορία στην αγορά είναι πολύ σημαντικό. Συνεπώς, η σωστή τυποποίησή τους, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα σε επίπεδο γεύσης αλλά κυρίως στο επίπεδο των θρεπτικών τους στοιχείων, έχει άμεσες συνέπειες στη δυνατότητα μεταφοράς τους και προώθησής τους σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η συσκευασία τροφίμων και ποτών που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της τυποποίησής τους διέπεται από αυστηρούς κανόνες, με την προστασία του καταναλωτή να βρίσκεται στο επίκεντρο. Για να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια της προώθησής τους στην αγορά, καθώς και η εδραίωσή τους στο εσωτερικό και ενδεχομένως το εξωτερικό ως εξαγωγικά προϊόντα, πρέπει η παραγωγή και η συσκευασία να έχουν τυποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πληρούνται με ακρίβεια όλα τα στάνταρ που επιτρέπουν στο προϊόν να διατηρεί την υψηλή του ποιότητα. Για αυτόν τον στόχο, ακολουθούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Δοσομέτρηση
Η τυποποίηση της παραγωγής των τροφίμων και των ποτών βασίζεται σε αυτόματες και ημιαυτόματες μηχανές συσκευασίας, που μετατρέπουν το χύδην προϊόν σε συγκεκριμένο είδος προς κατανάλωση. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη ζύγιση και την ογκομέτρηση του προϊόντος, ώστε η συσκευασία να γεμίσει με αυστηρά καθορισμένη ποσότητα και όλα τα τελικά κομμάτια να φέρουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Τα αυτόματα ζυγιστικά, ογοκομετρικά συστήματα ελαχιστοποιούν την πιθανότητα λάθους και αυξάνουν την ταχύτητα, αφού μειώνουν την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα και οδηγούν αποτελεσματικά στη δημιουργία προϊόντων που μπορεί να εμπιστευτεί ο καταναλωτής.
Ποιοτικός έλεγχος
Παράλληλα με τη ζύγιση και την ογκομέτρηση των στερεών και υγρών βρώσιμων προϊόντων, λαμβάνει χώρα και ο ποιοτικός έλεγχός τους. Τα ζυγιστικά και ογκομετρικά μηχανήματα συνεργάζονται με ανιχνευτές μετάλλων και ξένων σωμάτων ( x-rays), καθώς και με ελεγκτές βάρους που μειώνουν τις απώλειες προϊόντος αλλά και απορρίπτουν τα ελαττωματικά προϊόντα. Τα συστήματα απόρριψης βασίζονται σε ευρείες κ
ωδικοποιήσεις των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει κάθε προϊόν ανάλογα με τον τύπο του, όπως το χρώμα, η πυκνότητα και το βάρος του, και αφαιρούν από τη γραμμή παραγωγής τεμάχια και δόσεις, που δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.
Εμφιάλωση και τελική συσκευασία τροφίμων και ποτών
Στο τελευταίο στάδιο της τυποποίησης, λαμβάνει χώρα η εμφιάλωση των υγρών και η συσκευασία των στερεών προϊόντων. Σε αυτό το βήμα της διαδικασίας, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η υπάρχουσα ατμόσφαιρα. Τόσο η εμφιάλωση όσο και η συσκευασία πρέπει να γίνονται σε συνθήκες καθαρού ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ για ορισμένα τρόφιμα απαιτείται και αποστείρωση, ώστε να διασφαλιστεί η απουσία μικροβίων και η διατήρησή τους με βάση τους κανόνες υγιεινής. Σε ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα, η τυποποίηση και η συσκευασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του οξυγόνου με συσκευασία vacuum, κάτι που εγγυάται ασφαλέστερες και μακροβιότερες συνθήκες διατήρησης.